Rijbaanfiguren

De rijbaan

De rijbaan bestaat uit twee korte zijdes en twee lange zijdes. de afmetingen zijn 20×40 of 20×60. Aan de zijkant van de bak staan allerlei letters, die we gebruiken bij het rijden van de hoefslag figuren. De volgorde van de letters kunnen we gemakkelijk onthouden met het volgende ezelsbruggetje:

Alle Friese Boeren Met Centen Hebben Een Koe
De letter X is het middelpunt van de rijbaan. 
De kant van het paard die naar het midden van de rijbaan is gericht, noemen we de binnenzijde. De andere kant is dan de buitenzijde. Zo heb je ook een binnenbeen, binnen teugel etc.

Wanneer de linker hand aan de binnenkant van de rijbaan is dan rijd je op de linker hand en omgekeerd. 
Wanneer je bijvoorbeeld op de linkerhand rijd en je wilt op de rechterhand gaan rijden dan kan je dit doen door bepaalde hoefslag figuren. Bijvoorbeeld de diagonaal (die verder nog uitgelegt worden). Dit noemt men van hand veranderen.

Hoefslag

De hoefslag

De hoefslag is het pad langs de wanden van de rijbaan. Op ongeveer anderhalve meter van de wand ligt nog een tweede hoefslag. De zogenaamde binnenhoefslag.

Grote volte

Grote volte

De grote volte is een cirkel met een middellijn van 20 meter. De cirkel raakt dus de hoefslag aan beide zijde van de manege. We kunnen de grote volte dus alleen maar rijden beginnende bij A of C of B of E.

Gebroken lijn, eenmaal gebroken

Gebrokenlijn

Bij de door de instructeur of instructrice genoemde letter wenden we af in de richting van X. Net of we van hand gaan veranderen. Wanneer we echter bij X zijn aangekomen, rijden we weer terug naar de hoefslag waar we vandaan kwamen, zodat we voor de letter op het einde van die lange zijde weer op de hoefslag zijn aangekomen. Bij X kijken we dus altijd even naar de korte zijde waar de letter C of A staat.

Op de diagonaal van hand veranderen.

Diagonaal van hand veranderen

We rijden bijv. op de rechterhand. Om nu op de linkerhand te komen gaan we van hand veranderen. Eén meter voorbij de letter K gaan we van de hoefslag af en rijden in de richting X en we komen na X één meter voor de letter M weer op de hoefslag. Als we op de linkerhand van hand veranderen, doen we dat op dezelfde manier, maar dan van H naar F of v

an F naar H. 

Door een S van hand veranderen.

Bij B beginnen we aan een volte halve baan. Als we die voor de helft hebben gereden zijn we aangekomen bij X. Daar beginnen we opnieuw aan een volte halve baan, maar dan rijden we naar links in plaats van naar rechts. We rijden ook die maar half. We komen nu uit bij E. We rijden dan op de linkerhand, terwijl we op de rechterhand zijn begonnen.

Rijbaanregel

Op de openbare weg in het verkeer gelden verschillende voorrangsregels. Ditzelfde geldt ook in de rijbak. De regels leer je al bij je eerste paardrijlessen, maar hoe zat dat ook alweer met alle regels? Daarom nog alle regels op een rijtje!

Binnenkomen van de bak

Bij het betreden van de bak is het belangrijk om ‘deur vrij’ te roepen. Het is wel de bedoeling om even te wachten op een reactie, zodat je zeker weet dat je veilig naar binnen kan gaan zonder botsingen. 

Stilstaan op de middenlijn

Eenmaal in de bak moet je je paard nog aansingelen, beugels op maat maken of op- en afstijgen. Doe dit op de A-X-C lijn zodat je andere ruiters, die aan het rijden zijn, niet in de weg staat. 

Stilstaan in de hoek

Indien je moet stil staan in de hoek van de bak, om bijvoorbeeld je jas uit te doen of spullen weg te leggen, vraag dan eerst ‘hoek vrij’. Op deze manier is iedereen op de hoogte dat jij in de hoek stil staat. Probeer dit wel snel te doen zodat mederuiters weer de hoeken kunnen gebruiken voor oefeningen. 

Stappen

Stappen doe je altijd op de binnenhoefslag. Ruiters kunnen daardoor hun oefeningen blijven uitvoeren op de hoefslag. Als je in- en uitstapt heb je nooit voorrang.

Linkerhand

De ruiters die rijden op de linkerhand hebben voorrang op de hoefslag. Dit geldt voor zowel de gangen draf als galop.

Snellere gang

De ruiters die in een snellere gang rijden hebben voorrang op de langzamere gang. Dit is geldig wanneer er op dezelfde hand wordt gereden.

Zijgangen

De zijgangen hebben voorrang op andere ruiters. Dit geldt ook voor de hoefslag!

Figuren

Ruiters die een figuur aan het rijden zijn, zoals bijvoorbeeld een volte of gebroken lijn, voorrang.

Uiteraard zijn er ook fatsoenregels. Eis niet je voorrang op en snijdt elkaar niet af. Ieder paard reageert anders wanneer er anderen in de bak zijn. Uiteindelijk rijden we allemaal voor ons plezier en trainen we allemaal even hard! Communicatie is de sleutel tot succes. Meldt elkaar wanneer je paard reageert op bepaalde geluiden of dat je paard juist naar iedereen trapt.

Tot slot een oud gedichtje om de regels goed te onthouden:

Al wie zich in de baan wil wagen,
dient dit vooraf beleefd te vragen
.

Wie zijgang rijdt heeft vrije baan,
wie stapt moet naast de hoefslag gaan.

Wie links rijdt, heeft de meeste praats,
Wie rechts rijdt, maakt voor de ander plaats
.

Rijdt veel, praat weinig en tot besluit
Kom tijdig, en ga op tijd er uit…