Je eerste paard / pony rijles

Spannend! Binnenkort heb je je eerste paardrijles.

Je vindt paarden en pony’s helemaal geweldig en je droomt erover om een keer op de rug van een pony te rijden.
Stel je voor: op een paard of pony door het bos en over het strand, of naar een wedstrijd!
Dat kan natuurlijk niet zomaar. Om deze droom uit te laten komen zul je eerst moeten weten hoe je een paard of pony moet berijden.

DE EERSTE LES

Voor de allereerste lessen is het aanschaffen van kleding, laarzen en cap echt nog niet nodig. Ga eerst maar is kijken of je het echt wel zo leuk vind als je dacht. Een cap heb ik voor je. Het fijnste voor je zelf zijn wel stevige hoge schoenen, wanneer deze een sterke doorlopende zool en een kleine hak hebben.
De zool mag niet te veel profiel hebben, anders blijf je snel hangen in de beugels. Een makkelijk zittende broek, en liefste een strakke (elastische) broek zonder naden is het meest comfortabel. Een T shirt die je in je broek kan doen. Bij lange haren is het veiliger de haren vast te maken in een staart of vlecht. Lange bengelende sieraden of sjaals zijn gevaarlijk, omdat je daarmee kunt blijven haken. Rij niet rond met je jas of vest open, je paard zou kunnen schrikken van het geflapperd en het ziet er slordig uit. Kauwgom of snoepgoed kauwen tijdens het rijden is erg gevaarlijk. Het kan in je luchtpijp schieten tijdens een onverwachte bewegingen.

Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, is een eigen uitrusting aan te raden. Het is niet alleen veiliger om speciale paard rijkleding te gebruiken, het maakt paardrijden ook leuker, omdat het lekkerder zit.

De standaarduitrusting is:

– Cap
– Rijlaarzen of jodphurs met chaps
– Rijbroek
– Handschoenen
– Bodyprotector is niet verplicht, maar wel aan te raden.

De dag van je eerste les
Een hele spannende dag want je gaat voor de eerste keer op een paard of pony zitten.

Je vader of moeder heeft een afspraak gemaakt voor je en nu mag je gaan leren rijden. Bij aankomst op de Paerdehoeve zal Melissa je bij het hek opwachten. Samen met haar loop je dan naar je pony toe. Eerst gaan we beginnen met poetsen. Na het poetsen gaan we de pony opzadelen en naar de buitenbak toe om op de pony te gaan zitten. Na een half uur gaan we afzadelen nog even napoetsen en mag je de pony wat lekkers geven.

Wat doe je tijdens de eerste paardrijles?

Op je eerste les wordt je verteld hoe je op de pony gaat zitten maar ook hoe je weer van de pony afstapt. 
Je gaat ook leren hoe je pony harder en zachter kan laten gaan en oefen je de gangen stap en draf. Vooral in draf voelt het dan nog heel hobbelig, maar na een paar lessen went dat snel.

Nu ben je helemaal klaar voor je eerste paard rijles.

Ik zie je snel.